Kronika 132 -133 / Septembar 2016: Od ojkače do Tesle

ĐEDOVA KOSIDBA

Septembar 2016

Ovogodišnja, 15. po redu manifestacija „Đedova kosidba“, koja je 23. jula održana u Vrginmostu, za razliku od ranijih imala je prije svega revijalni karakter.  „Umjesto takmičarskog sadržaja, odlučili smo se vratiti tradicionalnim običajima za vrijeme kosidbe kad se sve radilo ručno“, rekla je Senka Crevar, predsjednica tamošnjeg pododbora. Među koscima je bila i Nevenka Mraković […]

Ovogodišnja, 15. po redu manifestacija „Đedova kosidba“, koja je 23. jula održana u Vrginmostu, za razliku od ranijih imala je prije svega revijalni karakter.  „Umjesto takmičarskog sadržaja, odlučili smo se vratiti tradicionalnim običajima za vrijeme kosidbe kad se sve radilo ručno“, rekla je Senka Crevar, predsjednica tamošnjeg pododbora.

Među koscima je bila i Nevenka Mraković iz Moravica, kao jedina kosačica koja je svoju košnju popratila i pjesmom, što je publika znala cijeniti, a nakon prikazivanja običaja, održan je i program uz učešće pododbora iz Vojnića, Vrginmosta, udruženja Ruralni razvoj iz Bosanskog Petrovca i KUD „Vreteno“ iz Rijeke.