Kronika 132 -133 / Septembar 2016: Od ojkače do Tesle

JUBILARNA LJETNA ŠKOLA

Septembar 2016

Ove godine obilježena je 20-godišnjica rada Ljetne škole srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj”. Generacije srpskih učenika osnovnih škola imale su priliku da na moru, prvo u Peroju, onda na Ugljanu i potom na Viru, spoje užitke proširivanja znanja srpskog jezika i kulture srpskog naroda s kupanjem i druženjem s vršnjacima. Ljetna škola plod je […]

Ove godine obilježena je 20-godišnjica rada Ljetne škole srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj”. Generacije srpskih učenika osnovnih škola imale su priliku da na moru, prvo u Peroju, onda na Ugljanu i potom na Viru, spoje užitke proširivanja znanja srpskog jezika i kulture srpskog naroda s kupanjem i druženjem s vršnjacima.

Ljetna škola plod je suradnje „Prosvjete“, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i VSNM Grada Zagreba. Ove godine program je pohađalo 140 djece iz cijele Hrvatske u dvije sedmodnevne smjene.  O njima se brinulo više učitelja na čelu s voditeljicom Majom Matić.

Značenje ovog jubileja potvrdio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je posjetio učenike na Viru gdje su ga, osim učenika i učitelja, dočekali i rukovodioci „Prosvjete“.

Početkom septembra 17 učenika polaznika ovogodišnje Ljetne škole, dio učitelja i rukovodstvo „Prosvjete“ bili su kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Tom se prilikom razgovaralo o važnosti očuvanja nacionalnog identiteta kroz jezik, pismo i običaje. Polaznici su upoznali predsjednicu sa svojim radom i aktivnostima tokom sedmodnevnog boravka u školi. Predsjednica je najavila i mogućnost da bude pokrovitelj ljetne škole 2017. godine.